To, že byste si měli každý rok pořídit sadbu novou - uznanou není třeba nijak obhajovat. Brambory snadno onemocní virovými chorobami, které snižují výnos až o 50 %. Virózy se přenášejí sadbou a v porostu je rozšiřují především mšice, proto i poměrně pěkně vypadající sadba od známého není zárukou jejího dobrého zdravotního stavu, ten zaručuje jen sadba uznaná. Při nákupu sadby dbejte, aby hlízy byly ve velikosti kolem 4,5 cm, zdravé a vždy s označením názvu odrůdy a množitele.
Varný typ udává vlastnosti hlíz po uvaření a tím i konzumní použitelnost brambor.
Typ A - jsou vhodné především do salátů, pro vaření ve slupce na loupačku a jako příloha - mají hlízy po varu pevné, tuhé, lojovaté - nemoučnatí a nerozváří se ani delší dobou varu.
Typ B - jsou vhodné jako univerzální přílohové hodí se do salátů, gulášů, polévek a pro restování - po varu se částečně rozsypávají a mírně moučnatí.
Typ C - jsou vhodné především na přípravu kaší a těsta, používají se na výrobu hranolků, bramboráků, bramborových placek - hlízy po varu moučnatí a rozsypávají se, jsou rozvářivé.
Typ D - není pro zahrádkáře významný - jde o odrůdy pro průmyslové zpracování.
Často se můžete setkat s označením přechodných typů - A-B nebo B-C, neboť hranice není striktně vymezena.
převzato z www. zahradkari.cz
odrůdy??
(anonym, 16. 11. 2008 17:20)